Pokud patříte k milovníkům ostrých pokrmů, můžete si zkusit vypěstovat vlastní chilli papričky. Zkombinovat můžete několik odrůd v různé škále ostrosti a vybrat si tu, která je vám a vašim chuťovým pohárkům nejblíže. Nezapomeňte ale, že jednotlivé odrůdy chilli papriček potřebují odlišné podmínky k úspěšnému pěstování.

Paprika setá versus paprika čínská
- Paprika setá (Capsicum annuum) zahrnuje papriky od sladkých velkoplodých kapií až po malé pálivé feferonky. V oblastech, kde se nevyskytují zimní mrazy a kde dlouhodobě panuje teplo a sucho, dokáže růst několik let a vytváří kompaktní keře o výšce kolem 60 cm. V našem podnebí vám pravděpodobně vydrží jen rok. Na vypěstování není moc náročná a poradí si s ní i začátečníci.
- Zato paprika čínská (Capsicum chinense) již potřebuje upravené podmínky, a to především v době klíčení, kdy se teplota musí konstantně udržovat mezi 24 – 32 °C. Ideální je malý pařník, který můžete umístit na dřevěné prkénko na radiátor.
Pěstování chilli ze semen

Základem úspěšného pěstování chilli v květináči jsou semínka. Vybírejte jen ta životaschopná, která jsou maximálně 3 roky stará, neporušená, beze skvrn či náznaku plísně. S každým dalším rokem již klíčivost klesá. Kvalitní semínka seženete u ověřených pěstitelů či na specializovaných internetových e-shopech.
Doba klíčivosti se u jednotlivých odrůd liší. Zpravidla se ale pohybuje od jednoho až po šest týdnů. Tuto dobu musíte vzít v potaz, abyste vystihli období výsadby rostlin do venkovního prostředí. Optimální zralosti plody dosahují většinou v rozmezí 6 až 9 měsíců.

Předpěstování
Zkušení pěstitelé vysazují naklíčená semena do přírodní minerální vlny rockwool. Speciální pevné pěstební kostky zaručují při častém zalévání vzdušnost kořenového systému. Jejich nespornou výhodou je recyklovatelnost a opakované použití po důkladném vyčištění. Další šetrnou variantou jsou rašelinové kostky Jiffy, které se po přesazení do větších nádob samy rozpadnou a nebrání tak dalšímu růstu kořínků. Samozřejmě můžete použít i kvalitní substrát, ovšem při přesazování můžete rostlinu či kořínky snadno poškodit.

Jakmile se na rostlince ukážou děložní lístky, nastává hra o světlo. Při nedostatečném osvětlení se rostliny rychle vytahují do délky a jsou tak mnohem náchylnější ke zlomení. Použít proto můžete speciální žárovku, která jim zajistí dostatek světla.
Přesun do venkovních podmínek
Chilli papričkám se bude nejlépe dařit v zásadité hlinitopísčité provzdušnělé půdě. Dalším faktorem, který ovlivňuje jejich růst, je intenzita slunečního záření. Vybírejte proto místo, které není zpočátku ničím zastíněné. Vhodné je například pěstování chilli papriček na balkoně. V letním období se ale může stát, že naopak budete muset rostliny přistínit, aby je přímé slunce nepoškodilo. Teploty nad 35 °C jim totiž nedělají dobře a zastavují látkovou výměnu v listech.
Pamatujte, že papričky mnohem lépe snášejí sucho než trvalejší přemokření. Ideální je v době růstu udržovat mírně vlhkou půdu a v době dozrávání zálivku ubrat. Zvýšíte tím ostrost plodů a zabráníte i jejich nežádoucímu praskání. Dále dbejte na příjemnou teplotu zálivky, abyste rostlinám zbytečně nepůsobili teplotní šok, který významně omezuje schopnost kořenů přijímat vodu.

Navzdory náročnějším začátkům není pěstování feferonek nijak složité. Pokud jim věnujete láskyplnou péči, dozajista se budete na konci léta těšit z vlastní úrody ostrého chilli.
Čtěte další díly série článků o domácím pěstování chilli papriček:
1. díl: Chilli papričky a zdraví. Proč bychom je měli jíst? >
3. díl: Skladování chilli papriček. Jak je sušit a zpracovat? >
Milujete chuť chilli? Tak sdílejte tento článek. Děkujeme.