Konečně se vám povedlo vypěstovat chilli papričky, ale nyní nevíte, jak je dále zpracovat či uskladnit? V následujících řádcích vám prozradíme, jak na to a také čemu se vyvarovat. I uskladnění a zpracování chilli papriček má totiž svá úskalí.

Jak poznat, že jsou papričky zralé?
Chilli papričky stejně jako ostatní papriky, můžete sklízet buď ještě zelené, anebo počkat, až dosáhnou plné zralosti a barvy dle odrůdy. Dokonale zralé lusky poznáte při jemném zmáčknutí, kdy pruží. Pokud máte pocit, že spíše prasknou, nechte je ještě nějaký čas dozrát.
S pálivými papričkami zacházejte opatrně!
Zelené feferonky obsahují méně cukrů, chuťových látek a také kapsaicinu. Záleží na osobních preferencích, jaké chuti a ostrosti dáváte přednost. Vyšší hladiny ostrosti dosáhnete omezením zalévání před sběrem lusků. V žádném případě ale neuděláte chybu, pokud budete papričky sklízet v rukavicích. U odrůd s nejvyšší pálivostí je to naprostá nutnost. Dokonce i sušení se doporučuje v oddělené a dobře větrané místnosti, neboť i výpary mohou být dráždivé.
Jak sušit chilli papričky?
Po sklizni jednotlivé plody umyjte pod tekoucí vodou a nechte je volně proschnout například na rozložené utěrce. Poté papričky zbavte stopek a rozřízněte je. Ač jsou pálivá i semínka, mohou ve výsledném pokrmu kazit dojem tvrdšími částečkami. Opatrným odstraněním semen rozhodně nepřijdete o ostrost. Nejpálivější část papriček totiž představuje tzv. placenta.

Nedoporučujeme sušit lusky zavěšené na niti. I když je takový způsob nanejvýš dekorativní, dochází při něm k nerovnoměrnému schnutí a často i plesnivění. Ideálním způsobem je sušení v sušičce na ovoce. U více ostrých odrůd buď vyčleňte plata pouze pro chilli, nebo plody podložte například pečícím papírem. Teplota by se měla po celou dobu sušení pohybovat kolem 35 °C. Po dvou dnech slupky zkontrolujte. Pokud jsou ještě malinko gumové, pokračujte dál, musí být krásně křupavé.
Skladování a zpracování chilli papriček
Pro následné využití vypěstovaných papriček je zásadní jejich skladování. Papričky můžete buď semlít na koření a uskladnit v malých ampulích, anebo uchovat celé sušené lusky ve skleněných tmavých sklenicích, které seženete v lékárně či laboratorních potřebách. Koření uskladněné v suchu a temnu si pak dlouho udrží své jedinečné vlastnosti.

Při mletí vysušených chilli papriček oceníte kvalitní mlýnek. Vyplatí se nejen pro dlouhou výdrž, ale i pro dokonalé rozmělnění slupek. Tím optimálně uvolníte chuť a ostrost do pokrmu. Zároveň feferonky nepřepálíte, což se stává v případě použití nekvalitních mlýnků.
Kde získat nová semínka pro pěstování?
Pokud vás pěstování a výroba pálivého koření nadchly, začněte včas plánovat další výsev. Použít můžete semínka z vlastních papriček, kdy ovšem kvalita může klesat, anebo si objednejte nová od prověřených dodavatelů s dlouhodobými zkušenostmi. Tím získáte záruku, že si opravdu vypěstujete požadovanou odrůdu skvělé ostrosti.
Ať už ale vlastní, či koupená, hlavně semena uchovávejte v suchu a temnu. Vyzkoušet můžete i metodu zkušených pěstitelů, kteří je kvůli zachování dlouhé životaschopnosti vakuují a ukládají do chladících zařízení.
Využíváte chilli k vaření? Inspirujte se ostrými recepty:
Čtěte další díly série článků o domácím pěstování chilli papriček:
1. díl: Chilli papričky a zdraví. Proč bychom je měli jíst? >
2. díl: Pěstování chilli papriček. Vypěstovat je zvládnete i doma >
Máte rádi chilli? Tak sdílejte tento článek. Děkujeme.